Добра та Хліба добрим людям – забагато не буває

''Хліба забагато не буває'' - сказав юний учасник тренінгу, що має гіркий досвід голоду під час окупації. Інтеграційний захід ''Ділимося хлібом'' відбувся у Костопільському ліцеї №2 Костопільської міської ради 16 лютого 2023 року.

Приємним здивуванням було те, як активно батьки та учні відгукнулися на запит директорки ліцею Божени Лукяненко і долучилися до благодійної акції. Заклад був заповнений свіжоспеченими хлібобулочними виробами, які принесли учні, щоб передати і потребуючим! 

Але перше, на що я звертаєш увагу - це аромат ... відчуття домашнього тепла та підтримки... здавалося, що саме повітря в кабінетах наповнилося силою та любов’ю...

Фундація ім. князів-благодійників Острозьких за підтримки Street Child, вже не вперше проводить сесії інтеграції та включення дітей у суспільне життя громади шляхом спільного виготовлення та ділення хлібу з громадою.

Основною терапевтичною ідеєю заходу є навчити дітей, що кожен може робити добрі справи і це не потребує надмірних зусиль, а також, що кожна людина важлива та цінна.

Діти гарно та з щирими емоціями брали активну участь в хлібо-терапії: малювали на борошні свої стани; заплітали косичку з віри, любові, та надії; формували калач безкінечного щастя та оздоблювали його щирими бажаннями - символічними маковими зернятками.

У випіканні хліба брали участь 9 дітей з особливими освітніми потребами та діти з числа внутрішньо переміщених осіб. Їх супроводжувало стільки ж дорослих, які допомагали зробити більше, щоб щедро поділитися випічкою з іншими потребуючими людьми.

Паляницями діти поділилися з родинами вимушених переселенців і родинами, членами яких є люди з інвалідністю. Дорослі передали Хліб військовими, що захищають нас від ворога та готуються до відправки на передову. Низько вклоняємося, перед нашими сміливими воїнами, та сподіваємося, що Господь благословить їх міцним здоров'ям та вбереже від ворожих куль.

В рамках проєкту «Ділимося Хлібом», підтриманому Global Fund for Community Foundations методика хлібо-терапії була апробована та вдосконалена шляхом проведення 12 сесій у сільських та міських громадах Рівненщини.