ЯК ВІДБУВСЯ ЗАПУСК ГРОМАДСЬКОГО БЮДЖЕТУ БІЛОГОРОДСЬКОЇ ГРОМАДИ

Напередодні приймання проєктів громадського бюджету Білогородської громади, яке стартує 18 травня, відбувся тренінг «Проєкти бюджету участі (громадського бюджету) – написання грантових заявок та їхня оцінка». 


У навчанні, яке відбулося 5-6 травня, взяли участь 24 особи. Впродовж двох днів учасники дізнавалися секрети підготовки проєктів, що здобувають підтримку громадськості та міжнародних донорів. Тренінг провів відомий громадський діяч, експерт із фандрейзингу й розвитку неприбуткових організацій, голова Ради директорів у Фундації імені князів-благодійників Острозьких Руслан Краплич. 


«З задоволенням хотів би відзначити високу зацікавленість та залученість активістів Білогородської громади, які взяли участь у навчанні та впродовж двох днів були сконцентровані на завданнях тренінгу. Це гарне підґрунтя для розроблення якісних проектів та громадської підтримки ініціатив», – зазначив тренер. 


За методичними та практичними настановами експерта учасники пройшли повний шлях розробника проєкту від опису проблеми до покрокового розбору критеріїв, за якими оцінюють заявки учасники голосувань і донори з огляду на реалістичність виконання й ефективність звітів. 


«Тренінг дав змогу учасникам пропрацювати найважливіші елементи підготовки проєктів, зрозуміти логіку донорів та структурувати наявні знання. У контексті Громадського бюджету набуті навички важко переоцінити. Це виводить проєкти на зовсім інший якісний рівень», – сказав член Експертної Ради Громадського бюджету Мирослав Сороченко. 


Приймання проєктних заявок починається 20 травня й триватиме до 18 червня включно, після чого розпочнеться етап голосування за проєкти – до 20 липня. 


Далі впродовж 10 днів підбиватимуться підсумки, з 1 серпня 2021 року розпочнеться етап реалізації проектів, який має завершитися до кінця поточного року. 


«Щиро зичу всім, хто подаватиме проєкти, цікавих ідей, корисних для розвитку громади, активної підтримки збоку мешканців та успішної реалізації задумів. Зі свого боку, Експертна рада надаватиме необхідну підтримку на кожному етапі реалізації», – підкреслив куратор Громадського бюджету депутат Білогородської сільської ради В’ячеслав Воловик. 


У 2021 році Громадський бюджет Білогородської громади становить 1 млн грн. Мінімальна сума проекту – 20 тис. грн, максимальна – 1 млн грн з урахуванням вартості проектно-кошторисної документації (ПКД) та з урахуванням +10% від загальної вартості проекту. 


«Впровадження громадського бюджету в перший рік роботи оновленої сільської ради було принциповою позицією. Це основа прозорих та відкритих відносин із громадянським суспільством та створення сприятливих умов для впровадження суспільно важливих проєктів. 


Вітаю з початком приймання заявок та зичу успіху всім учасникам», – резюмував Білогородський сільський голова Антон Овсієнко.


Приймання заявок здійснюватиметься 

  1. на платформі E-dem https://budget.e-dem.ua/3222480401

  2. електронною поштою на адресу [email protected]

  3. у паперовому вигляді на адресу: с. Білогородка, вул. Володимирська, 33, з поміткою «Громадський бюджет Білогородської сільської ради».


P.S. Ви зацікавлені розвивати громадські проекти? Запрошуємо вас на онлайн семмінар Руслана Краплича "Як 100% отримувати гранти донорів, щоб якісно реалізувати проекти?" 

Щоб дізнатися деталі, перейдіть зараз за лінком bit.ly/afrkua2021