Тренінги з соціальної роботи будуть кращими

16 травня 2014 року в м. Києві на базі КМЦССДМ  тренер Фундації імені князів-благодійників Острозьких Руслан Краплич провів  супервізію для групи 13 тренерів-авторів навчальних курсів з Києва та Донецька , які минулого місця пройшли тренінг для тренерів «Розробка навчальних інструкцій з підготовки нових співробітників, членів та волонтерів організацій» в рамках проекту МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» за результатами конкурсу «Покращення технічної спроможності надавачів ВІЛ-послуг в Україні через «NGO Marketplace», що виконується за грантовою угодою між PACT, Inc. (США) та ІСАР «Єднання»



Протягом супервізії було зроблено акцент на тренерській майстерності тренерів, оскільки практично всі учасники супервізії не мали практики проходження Тренінгу для тренерів 1-го рівня, який повністю присвячений методам роботи з групами дорослих учасників у проведенні навчань за готовою тренерською інструкцією (підручником для тренера). Зокрема було звернуто увагу на методику постановки завдань для учасників тренінгу. В результаті чого, учасники виконають поставлене тренером завдання досягнувши запланованих кількісних і якісних результатів вправи.

Оскільки, протягом попереднього тренінгу для тренерів зі складання навчальних інструкцій, нові тренери не мали достатньо часу для опрацювання методів оцінювання тренерської роботи та якості матеріалів для учасників – супервізія дозволила опрацювати біля 20 способів здійснення оцінювання тренерської майстерності (зрозумілості й доступності курсу) під час тривання, одразу по закінченню й за кілька місяців\рік після проведення курсу.

Було обговорено 3 підходи до складання тренерських звітів, згідно розподілу обов’язків\ відповідальності кожного з тренерів, які ведуть курс.

Учасники обговорили складні ситуації, з якими вони зіштовхнулися в часі проведення пробних курсів та опрацювали карту вдосконалення тренерської майстерності з врахуванням покращення тренерської майстерності та вдосконалення завдань, вправ й методик проведення курсу для учасників.

Кожна з тренерських авторських  груп, які протягом останніх 2-х місяців кілька раз доповнювали свій курс (враховуючи консультації тренера-супервайзера), і вдосконалили курс, після апробації новостворених курсів з учасниками - представниками базових організацій – обмінялася своїми навчальними інструкціями, обговорили й додатково скоригували їх.

Досконале опрацювання інструкцій буде здійснено протягом проточного місця з врахуванням поправок, рекомендацій й запитань, поставлених учасниками супервізії.

Кожен з учасників супервізії отримає нагадування щодо вдосконалення тренерської майстерності та підвищення стандартів якості проведення тренінгів у листопаді 2014 року, згідно персональних корекційних планів, складених протягом супервізії.

Кожен з учасників отримав понад 40 сторінок  роздаткових  матеріалів, які допоможуть закріпити результати супервізії.

Одним із незапланованих результатів супервізії стало посилення мережі тренерів, які ідентифікують себе з організатором ТОТ (тренінгу з розробки навчальних інструкцій) і супервізії та діють за єдиним (спільним) стандартом підготовки і проведення тренінгів для своїх цільових аудиторій.