Вінницькі громадські організації стануть фінансово життєздатними


Читач написав на сайт: «Пізно говорити які ми хороші, коли нам потрібні гроші», - так розпочинає свою мову Руслан Краплич - спеціаліст міжнародного класу з написання фандрейзингових планів (плани залучення фінансування).

9 липня 2013 року завдяки роботі відділу аналізу обласних програм на чолі з Наталією Гетце, та за підтримки голови обласної ради, усі бажаючі мали змогу отримати нові знання щодо залучення коштів на реалізацію нових ідей та вирішення актуальних проблем.

Простора читальня Вінницької обласної наукової бібліотеки ім.. К.А. Тімірязєва стала  справжнім тренінговим центром для представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування та молоді. Організатором подібного заходу стали Вінницька обласна Рада та громадська організація «Інститут громадських експертиз». Такі майстер-класи від провідних спеціалістів сприяють розвитку навичок у написанні проектів, що в майбутньому допоможе вивести Вінницьку область на новий рівень розвитку.



-На Вінниччині зареєстровано 665 громадських організацій, проте ефективно працює з них лише 10%. Проблема малообізнанності у написаннях грантових проектів, а також залучень коштів на їх реалізацію безумовно існує – ось такими словами вступну промову почала Наталія Гетце, голова бюджетної комісії Вінницької обласної Ради. – Реалізація нових ідей потребує коштів. Закордоном практика залучення коштів з’явилась раніше, тому, на відміну від України та й інших країн СНД, проблема підготовки заявки на грантовий там не є актуальною. В свою чергу ми намагаємось впроваджувати якомога більше освітніх програм в цьому питанні.

Далі Наталія Миколаївна передає слово Руслану Крапличу, котрий починає знайомитись з присутніми по надзвичайно цікавій методиці. Кожний присутній символом чи малюнком відповідає на 4 запитання: хто я, чого досягнув, що зробив би з власним мільйоном та найсміливіша мрія. Поволі експерт розшифрував, що саме значать образні відповіді і як це пов’язано із секретами професійного написання проектів.

-Слава про нас повинна бігти попереду – постійно повторює експерт.
До настання перерви на каву встигаємо розглянути «кухню» вимог Європейської комісії щодо грантів від ЄС, вивчити основні слабкі місця при написанні проектів та намалювати безліч діаграм і замальовок для запам’ятовування. Щось схоже на лекцію в університеті тільки цікавіше разів у сто.

Лише згадалось про освітні установи, як мова заходить про систему освіти в Україні. Тренуємось формулювати мету згідно з теорією управління (теорія Пітера Друкера «Менеджмент орієнтований на результат»). «Вища освіта в Україні є найкращою в світі.» - ось такий напис з’являється на дошці, а із залу лунає: «Казочка».

-Це вже мета! Так каже Друкер – з запалом говорить Руслан Краплич. Тут починається палка дискусія, проте організатори проголошують перерву.

Запашна кава і печиво – приємна перерва, проте мало хто перестає говорити про почуте. На експерта вже «чатують» представники одразу двох громадських організацій. Через 15 хвилин біля столу з ласощами майже нікого немає… та й в залі мало хто лишився. За столом сидять кілька чоловік і пан Руслан пропонує продовжити, проте попереду ще чверть години на пиття кави, тому вирішуємо зачекати.


О пів на другу зал знову повний і «урок» продовжується. Тепер говоримо про бюджет, а тому в приміщенні гаряче (і це не через спеку надворі). А коли залишається всього пів години до кінця, то Руслан Краплич розкриває «козирі» - найпростіші та найдієвіше поради. Нагадує про те, що чим раніше почнемо писати власні проекти, тим швидше зможемо змінити життя суспільства на краще. Шуткує, що важкі лише перші 40 років життя та надає кожному учаснику по 30 секунд на підсумок.

Тренінг завершується, та кожен учасник виходить із зали натхненим на роботу та сповненим переконань, що наступна подібна зустріч пройде зовсім незабаром. Така жага до знань та професійного розвитку, що школярі та студенти можуть просто позаздрити.
Такий  навчальний захід вже не перший подібний, що проводиться за сприянням Наталії Гетцета голови обласної Ради Сергія Татусяка, та унікальність цього тренінгу заключається в тому, що став він можливим завдяки «Інституту громадських ініціатив», що отримали грант на проведення навчання.
Дерело: http://20minut.ua/Novyny-Vinnytsi/Vid-Chytachiv/10284346